Rambutan

„Owoce rambutanu mają wielkość śliwki, są pokryte twardą skórką z miękkimi włosami. Włoski świeżych owoców mogą mieć kolor purpurowy, żółty lub pomarańczowy z żółtozielonymi czubkami. Miąższ jest białawoprzezroczysty, słodki, soczysty i aromatyczny. W środku znajduje się podłużna pestka, którą po uprażeniu można jeść. Rambutany najczęściej jada się na surowo. Po przełamaniu owocu miąższ wyjada się łyżeczką. Można także po usunięciu skórki dodawać go do sałatek i deserów. Owoce zawierają dużo witaminy B 12 i C. Kupując rambutany, należy wybierać okazy dojrzałe (niedojrzałe mają na powierzchni zielone plamki). Są to owoce nietrwałe i nie nadają się do przechowywania.” http://www-users.mat.uni.torun.pl/~que/egzot/egzot1/rambutan.htm


Dodaj odpowiedź